Allegra Design Studio | How Ministry And A Mega Home Makeover Went Hand In Hand – Part 2
Allegra Design Studios provides interior decorating and design services as well as custom art, custom furniture, custom decor, custom designs for our clients in Southeast Manitoba.
Interior Design,Southeast Manitoba,Steinbach,Winnipeg,La Broquerie,Manitoba Interior Design,Interior Design Services,Interior Decorating,Custom Art,Custom Furniture,Custom Decor,Custom Designs,Cheree Vogt,Cheree Vogt Interior Design,Cheree Vogt Interior Designer,Reno,Home Improvements,Colour,Colour Consultation
16468
post-template-default,single,single-post,postid-16468,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

How Ministry And A Mega Home Makeover Went Hand In Hand – Part 2

Welcome Back!!

 

Hello!!  I’m so glad you came back to see more of our Renovation House Tour.  If you have not read Part 1 of this blog series yet, go check it out here!

Alright, so lets jump back into it.  We have taken a look at the exterior and entryway, lets keep on going into the main living space…

 

Living Room

Throughout the house, we took basically everything down to the studs. With the help of my husband’s construction company, KARLON Builders Inc and a few other trades, we moved walls and windows, redid the wiring and insulation, and brilliantly solved the challenge of extending the roof line for the addition of the entryway and garage.  It was a complicated task, requiring he build custom rafters on site, to accommodate for the inconsistent measurements of the existing roof.  This was easily met with his expertise and skill.  He could tell you some fun stories about how fascinating and challenging just that aspect of the project was.  I kind of think he actually thrives on those types of tasks.

But let’s talk about the livingroom for now.

The changes in this area were not structural, except for the installation of pot lights in the ceiling. The flooring was replaced, and the same Park Ave Slate, Luxury Vinyl Plank runs throughout the full main floor.  We continued the wall colour, Benjamin Moore, Balboa Mist as well as the trim and doors in Benjamin Moore’s Simply White.

Pro Tip: When choosing colors of window treatments, pillows, paintings, and other accents, use repetition to unify the space. Here, we repeated the same window treatments in the diningroom, livingroom, and bedroom, and carried the lemon and navy colors throughout as well in accent pieces.

 

 

 

 

 

What the Friesens Love about it:
“In winter I enjoyed sitting down on the living room couch after all the kids were off to school. I’d sit with a cup of coffee, my Bible, and journal and just let the sun shine in and warm me up on the inside and out.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kitchen

 

 

The kitchen and dining room experienced quite a few changes.  Original cabinetry was kept and refinished, lending to a classic design. Original countertops were replaced with White Ice Granite Laminate, and sleek subway tiles installed from counter to ceiling.  Of particular challenge was the area above the sink in the kitchen, which was originally a window. The addition, however, required closing off that window. This presented a design dilemma; where once a person at the sink could gaze outside at trees, and birds, they now would stare at a wall. How were we going to create a beautiful, joyful place out of that wall.  I love challenges like that, and set to work on the solution.  Rather than hiding a problem area, we decided to make it a beautiful feature wall. With High Gloss White Wave tiles and shelving to showcase eye-catching accents, it now reflects light and is a beautiful feature for the space.

 

 

What The Friesens Love About It:
“The island is a well-used space for cooking, eating, serving food and just sitting and coloring. It is so nice to be able to switch around its use depending on who or how many people we have down.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dining Room

 

Originally, there was a second entryway with a closet space directly to the left of the living room, this now became the dining room. We removed the exterior door and pushed back the wall so it became flush with the back wall of the closet.  It’s amazing what an extra 2 1/2 feet can do for a space.  The window that had been removed from the kitchen was large enough and new enough to install in the new dining room area.  Here again, we continued with the modern-classic design, blending modern elements like the contrast of dark floors with light walls and the glass Sutton pendant light fixture, and classic elements like the wooden dining set and upholstered seating.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro Tip: When arranging things in groups, whether centerpieces on a table or objects on a wall, odd-numbered arrangements are most attractive to the eye. Even one object in an arrangement feels more balanced than two.

 

 

 

Next week we will finish our tour with the master bedroom and the ensuite addition!  What is your favourite space so far?  Comment below and let me know!

Thanks so much for visiting!  If you have a space you would like some design help with contact me here and we can get started!

 

 

Get The Look

For this transformation, we shopped locally and found everything we needed!  Check out these fabulous stores for great products and prices…

Bouclair

Ikea

Home Sense

 

No Comments

Post A Comment